kvinder som sover i mørkt værelse

Sådan får du bedre søvn

g43

Vi bruger næsten en tredjedel af vores liv på at sove, og hvis den er dårlig, bliver resten af dagen det også. Hvis man sover dårligt igennem en længere periode, vil det have stor betydning for ens hverdag. Tit bliver den gode nattesøvn noget, som vi mest drømmer om uden at gøre noget for at forbedre den. Her kan du læser mere om, hvordan du får bedre nattesøvn. 

seng med te og bog

Opret en fast søvnrytme 

Noget af det vigtigste for at få bedre søvn er at sove konsekvent. Hvis du går i seng og står op på nogenlunde samme tidspunkter på dagen, så vil du have nemmere ved at falde i søvn. Hvis du falder i søvn alt for sent i forhold til, hvornår du står op, er der ikke andet for end at holde dig vågen indtil aften. Hvis du begynder at tage eftermiddagslurer, så kan du alligevel ikke falde i søvn om aftenen. 

Forbered dig selv på at sove

Det er svært at falde i søvn, hvis man ikke har lagt op til det. Det kan være en god ide at slukke for elektronik tidligt, så du ikke bliver påvirket af blåt lys. Du bør i stedet for at se tv, læse i en bog eller bruge tiden på noget andet afslappende. Det hjælper dig også, hvis du begynder gradvist at dæmpe lyset i løbet af aftenen, så din krop langsomt opfatter, at den snart skal i seng. 

baby som gaber

Lav motion 

Faktisk har motion og diet stor indflydelse på, hvor godt din søvn bliver. Sund mad vil gøre, at dit blodsukker bliver mere stabilt, hvilket hjælper dig med at falde til ro. Du bør også bevæge dig mindst én gang om dagen, hvor din puls stiger. Det vil både gøre din krop og søvn sundere. 

Lav et godt soveværelse 

Soveværelset er der, hvor du sover, hvilket er, hvorfor du helst ikke skal bruge den til en masse andet. Hvis du altid er på dit værelse for at se fjernsyn, så forbinder din hjerne sengen med noget andet end søvn. Du bør også lave det perfekte klima på dit værelse til at kunne falde i søvn. Det er vigtigt at dit soveværelse er mørkt, stille og en smule køligt. Hvis du bor inde i byen, er det ikke altid nemt at få mørke og stilhed, men det er muligt. Hvis du stadig kan høre biler og se gadelampen lyse igennem gardinerne, så kan du bruge ørepropper og en sovemaske. Din seng burde også støtte din krop bedst muligt. Det kan være en ide at opgradere din madras, hvis du sover dårligt. En ny og god seng kan være dyrt, men hvis du ikke har økonomien, kan du tage et kviklån. Hvis du har lån i forvejen bør du undersøge dine muligheder inden du tager nye kviklån. Så du ender med at tage det bedste for dig.