Vi bliver ældre end nogensinde. Den gennemsnitlige livsforventning er steget fra knap 70 år i 1960’erne til omkring 83 i dag. Og så har vi i Danmark endda en af de laveste livsforventninger i den vestlige verden.
Seniorer i dag er generelt i meget bedre form end tidligere. Dette skyldes både fremskridt indenfor medicin, ældrepleje, og meget mere. Vores livstil er blevet sundere, og det gør sig mest bemærket når vi bliver ældre.
Alligevel, livet slider på kroppen, uanset hvad. Selv den sundeste livsstil kan ikke forhindre det. Og det går mest ud over de bevægelige dele, leddene. Blandt alle kroppens mange led, der det knæet der tager det tungeste læs. Knæet er også det mest indviklede led og det kan derfor ikke undre at det ofte er det første der må give sig.
Mange ældre oplever derfor gangbesvær. Heldigvis findes der mange gode hjælpemidler for det. Det mest udbredte hjælpemiddel for gangbesvær må være rollatoren.
Forskel på indendørs og udendørs rollatorer
- Vær opmærksom på at der findes rollator både til indendørs og til udendørs brug. De ligner hinanden meget, men der er forskel, både i konstruktion, materialestyrke og dimensioner. Dette slår sig også ned som prisforskel. Du kan selvfølgelig godt tage din indendørs rollator ude af huset og omvendt, men så bruges de ikke til det de er lavet til. At bruge en indendørs rollator udendørs kan endda være farlig. Hjulene er ikke lavet til at klare kantsten og ujævne fliser og det kan i værste fald vælte dig om.
- Indendørs rollatoren har andre dimensioner end udendørs modellen. Den er lavet til at passere igennem smalle døråbninger og er derfor også smallere. Den behøver heller ikke være så robust som en til udendørs brug. Det gør den også mere tilbøjelig at vælte. Indendørs er der jo altid møbler eller en væg i nærheden hvor du evt. kan finde ekstra støtte. Men ikke udendørs.
- Udendørs rollatoren er tungere. Den skal være både mere stabil og mere terrængående og det gør den selvfølgelig tungere. Dens base er også bredere og tyngdepunktet er lavere.
Det bedste fra begge verdener
Der findes også kombinationsmodeller, til både indendørs og udendørs brug. Går du meget ind og ud af huset og laver kun korte udflugt, kan det være en god løsning. En kombi- eller allroundmodel forener fordelene fra begge varianter. Det gælder dog også for ulemperne. En allround rollator vil altid være et kompromis. For længere gåture er en udendørs model helt klart bedre.
En anden vigtig afgørelse er antal af hjul. Der findes både 3- og 4 hjulede rollatorer. Både til indendørs og udendørs. 3 hjul gør rollatoren mere manøvreringsdygtig. Den er nemmere at få rundt om skarpe hjørner.
Til gengæld er den ikke så retningsstabil, og den vælter også nemmere. Har du problemer med balancen, er en på 4 hjul bedre for dig. Bevæger du dig til gengæld sikker og relativ hurtig, prøv en med 3 hjul.
Alle rollator modeller findes også i sammenklapbare udgaver