Sådan påvirker alkohol din krop og dit sind

g43

Danmark er et af de lande, hvor befolkningen drikker mest. Alkohol bliver typisk forbundet med fest, farver og glade dage, men faktisk påvirker alkohol dig mere negativt – både fysisk og mentalt, end du lige går og tror. Hos nogle bliver alkoholindtaget så ude af kontrol, at der faktisk er tale om et alkoholmisbrug, hvilket har store konsekvenser for dem selv og deres nærmeste, og det kan være svært at komme ud af uden professionel hjælp.

Gør dig træt og udmattet

Du kender garanteret det med, at være helt udmattet efter en bytur. Det er der gode grunde til. Alkohol udskiller væsken fra kroppen, og derfor bliver du udmattet efter at have drukket da kroppen simpelthen er dehydreret, og din hjerne skrumper faktisk også en smule grundet den manglende væske. Derudover forværrer alkohol din søvn. Det kan godt være du falder i søvn hurtigt efter alkoholindtagelse, men det vil være dårligere søvnkvalitet og ofte vil du opleve at vågne op flere gange i løbet af natten.

En person, som ikke har drukket aftenen før, vil derfor naturligvis være mere frisk og klar i hovedet end en person, som har drukket alkohol.

Påvirker dit humør

Mange søger til alkohol, når det går dårligt, fordi at de tror, at de kan glemme følelserne på den måde. Men faktisk har det modsatte effekt. Alkohol forstærker nemlig alle vores følelser, og særligt dagen efter alkoholindtag, kan vi føle os ekstra nedtrykte.

Har du for eksempel tendens til at lide af angst, har alkohol en ekstra dårlig påvirkning på dig, da alkohol går ind og blandt andet forstyrrer det signalstof i hjernen, som skal kunne kontrollere angsten. Dette gælder alle psykiske lidelser, og alkohol frarådes altså især til folk med eksisterende psykiske lidelser eller folk, som er inde i en dårlig periode i deres liv. Men når det er sagt, så gør alkohol generelt intet godt mentalt for nogle mennesker.

Få hjælp til at ændre dine alkoholvaner

Har du et stærkt fysisk- og mentalt helbred, så gør en øl i ny og næ med vennerne ikke det store. Men går du rundt og føler, at dit alkoholforbrug er større, end det burde være, du ikke rigtig kan styre indtagelsen og at du oplever en afhængighed, så kan man begynde at snakke om et misbrug. Alkohol og dårligt mentalt helbred er som beskrevet tidligere en ond cirkel, som går hånd i hånd og forværrer hinanden – og det er en cirkel som skal brydes.

Det kan være svært at komme ud af alene, og hvis du føler, at du har brug for hjælp til at håndtere det, så kan du få gratis alkoholbehandling  med professionel hjælp på linket, hvor du, eller et familiemedlem, kan få hjælp til at ændre alkoholvanerne og få det gamle, gode liv tilbage, som venter på den anden side. Det kan være svært at være pårørende til et familiemedlem med et alkoholmisbrug, så derfor gør du ikke kun dig selv en tjeneste, men også dine nærmeste.