træt

Sådan spiser du nemt trætheden væk

g43

Føler du dig også ret træt i hverdagen? Altså, træt på den måde, at uanset hvor meget søvn du får, så hænger trætheden bare stadig over dig som en konstant mørk sky? Og er det ved at drive dig til vanvid?

Det er helt forståeligt, for det er meget frustrerende. Og du er ikke alene! Utrolig mange danskere lider af kronisk træthed. Heldigvis kan du komme langt med at ændre på dine kostvaner – læs her hvordan.

Hvad kommer træthed af?

Desværre er svaret på træthed ikke altid, at du får for lidt søvn. Mange danskere lider af stress og bliver pressede på arbejdet eller i hjemmet. Ofte kommer træthed af noget psykisk, men også forskellige fysiske sygdomme kan føre til træthed.

Du behøver dog ikke at være bange for, at din træthed ikke kan kureres, og at du ikke kan få et normalt liv. I langt de fleste tilfælde kan træthed nemlig fjernes ved at ændre på nogle livsstilsvaner – og den simpleste vane at ændre på er kosten.

Vitamin D-mangel er ofte årsagen

Danmark er et land, hvor solskinstimerne er meget sjældne. Selvom vinteren kun officielt varer tre måneder, så kan både efterår og forår ofte trække meget ud. Dermed bliver timerne i solen færre og færre, og det fører til vitamin D-mangel.

madlavning

Du kan dog nemt få vitamin D i kroppen ved for eksempel at spise laks, makrel og ål. Ligeledes indeholder mælk, ost og oksekød en masse vitamin D. Hvis du ikke er den helt store kødspiser, så kunne du prøve kræfter med tilberedningsmetoden ”Sous Vide”, som giver det møreste og lækreste kød.

Du mangler sikkert også jern

Apropos et mørt stykke kød, så kan det også være, du mangler jern i din kost. Jern sørger for, at dine røde blodlegemer passer deres job med at transportere ilt rundt i kroppen. Når du mangler jern i din kost, kan du blandt andet mærke det ved, at du føler dig svag, mister pusten og bare generelt er træt.

Hvis du skal tilføre mere jern i din kost, kan du som sagt spise noget mere rødt kød. Hvis du i stedet vil leve mere vegansk, kan du også spise linser, spinat og sojabønner.

Tarme med charme

Forskningen har også vist, at dine tarme spiller en helt central rolle i din krops balance og dit mentale helbred. Hvis du har dårlig tarmflora, har du det generelt også dårligt alle andre steder. I dine tarme findes der nemlig en masse bakterier, hvoraf mange er gode og nødvendige. Men hvis de dårlige får overhånd, kan det straks mærkes i resten af kroppen.

Du kan prøve forskellige typer mad af for at undersøge, hvad der giver en god tarmflora. Især robuste grøntsager som broccoli, næringsfyldte bær og fisk som laks, har vist sig at have en god effekt på tarmfloraen.

Husk at drikke vand til

Som det sidste råd kan der nævnes vigtigheden af at drikke rigeligt vand i løbet af dagen. Vand sørger for, at alle systemer i kroppen er godt smurte til at udføre deres funktioner – lidt ligesom når du hælder olie på din bil. Derfor er det vigtigt at drikke flere liter vand om dagen.

Men det er bare ikke altid, at du selv kan mærke, om du er i væskeunderskud eller ej. Især når du kommer længere op i årene. En god indikator er at kigge på din urin: Hvis den er mørkegul, er det bare med at komme over til vandhanen med det samme!