Løbebånd

Gode tips til hvordan du kan bekæmpe træthed

g43

Mange tilfælde af træthed skyldes stress, manglende søvn, dårlig kost og andre livsstilsfaktorer. Vi har her samlet en række tips, der kan afhjælpe træthed. De vil ikke hjælpe i ethvert muligt tilfælde, men er en god start. Er der tale om kronisk træthedssyndrom, hvori man nærmest føler sig træt hele tiden, kontakt en læge, følg dennes anvisninger, men glem ikke at følge disse tips.

Spis ofte

En god måde at holde sin energi oppe gennem dagen er ved at spise regelmæssigt hver tredje til fjerde time snarere end et stort måltid med større mellemrum.

Bevæg dig

Du kan muligvis synes, at motion ville være det sidste, du ville prøve for at undgå at føle dig træt. Dog er regelmæssig motion noget, der vil få dig til at føle dig mindre træt på den lange sigt, sådan at du har mere energi. Blot en enkelt 15 minutters gåtur kan give dig et stort energiløft, og udbyttet derfra vil stige med hyppigere fysisk aktivitet. Start med en lille smule motion og byg det gradvist op i løbet af uger og måneder, indtil du når de rekommanderede 2,5 timers moderat intensitets aerobisk motion såsom cykling eller hurtig gang hver uge.

Er det alt for overvældende at gå udenfor, kan det være en fordel at købe et løbebånd, sådan at du kan foretage din gåtur inden for dit hjems fire vægge. Løbebåndsguiden kan her give dig gode råd til, hvordan vælger det rette for dig.

Søvn

Tab dig i tilfælde af overvægt

Hvis din krop bærer på overflødig vægt, kan det være udmattende. Det anstrenger dit hjerte ekstra meget, hvilket kan få dig til at føle dig træt. Tab vægt og du vil føle dig mere energisk. Ud over at spise sundere, er den bedste måde at tabe vægt på, at være mere aktiv og dyrke mere motion.

Få nok søvn

Mange mennesker får ikke den tilstrækkelige mængde søvn, de har brug for, for at holde sig kvik gennem hele dagen. De bedste råd her er 

 • at gå i seng og stå op på samme tidspunkt hver dag
 • at undlade at tage sig en lur i løbet af dagen
 • at tage sig tid til at slappe af før sengetid

Gør du ovenstående, kan det blive lettere at få dine 8-9 timers søvn hver dag.

Reducér stress

Stress forbruger masser af energi. Prøv at introducere flere afslappende aktiviteter i din hverdag. Disse kunne være:

 • yoga eller tai chi
 • at lytte til musik eller læse
 • bruge tid sammen med venner

Eller hvad end der ellers kan afslappe dig. Kom selv op med andre bud.

Drop koffein

Føler man sig træt regelmæssigt, er det til trods for den opkvikkende effekt bedre at skære koffein ud af sin kost. Det er bedst at gøre dette gradvist over en tre-ugers periode – specielt hvis dit forbrug er højt. Koffein kan blive fundet i:

 • kaffe
 • te
 • cola
 • energidrikke
 • visse typer af smertestillende medicin og urtemedicin

Forsøg at være koffeinfri i mindst en måned for at se, hvorvidt du føler dig mindre træt uden det. Du kan eventuelt opleve, at manglen på koffein kan give dig hovedpine. Hvis dette er tilfældet, prøv at skære ned på koffein en anelse langsommere.

Meditation

Drik mere vand

Nogle gange føler man sig træt, blot fordi man er mildt dehydreret. Finder du dig selv i denne situation, kan et glas vand gøre tricket – specielt efter motion.