Ny forskning viser: Unge lever med kronisk træthed uden at blive diagnosticeret

g43

Vi har i det globale billede et syn på unge, der afspejler dem som sprudlende af energi: Et lidt naivt billede, hvor friske og frejdige teenagere har masser af energi til både lektier, fritidsjob og kammerater. 

De ses overalt i bybilledet på reklamestanderne – unge smilende mennesker, på jagt efter Black Friday tilbud og fede steder at feste.

Desværre ser virkeligheden ikke altid sådan ud for de unge, og ny forskning viser nu at mange unge kan døje med kronisk træthed, uden nogensinde at få stillet den rette diagnose. Manglen på den rigtige diagnose, kan have en betydelig negativ indvirkning på deres liv.

Kvinde, Sovende, Sofa, Hjem, Afslappende, Pause

Ung krop, træt sind

Nogle unge syntes det er trælst at lave aftensmad, så de køber fastfood. Dette er et problem det danske samfund har haft stort fokus på de seneste par år. 

Et problem der imidlertid går uset hen, er de unge der i stedet for hamburgere mest af alt har lyst til at anskaffe sig en Elektrisk Røgeovn, 120 liter volumen, Galvaniseret så de kan sætte 20 svinemørbrade derinde, ryge dem og leve resten af måneden uden at skulle kokkerere eller bevæge sig uden for en dør – for de er for trætte både fysisk og mentalt til at køre efter den nærmeste McDonalds.

De fleste unge der lever med kronisk træthed, også kendt som myalgisk encephalopathi, bliver ikke diagnosticeret – dette påpeger ny forskning udgivet i 2020 af et ekspertteam sammensat af psykologi professorer fra DePauls universitetet, samt læger fra Ann & Robert Luries børnehospital i Chicago, USA.

Venner, Solopgang, Unge, Glad, Venskab, Solnedgang

”Det er ikke godt nok!” mener eksperterne

Studiet, der strakte sig over en 7-årig periode og screenede mere end 10,000 børn og teenagere i Chicago området, afslørede at mindre end 5% af de børn og unge der viste sig at have kronisk træthed, allerede var diagnosticeret med sygdommen. En farlig tendens, med tanke på hvor vanskelig kronisk træthed kan være at leve med, uden de rette redskaber.

Særligt teenagere bliver desværre ofte udpeget som værende ”dovne” og modtager ikke tidsnok hjælp fra lægerne, til at lindre deres sygdoms symptomer. Eksperterne i studiet understreger at dette, ”Ikke er godt nok” og at der bør sættes ind. 

Den primære årsag til det lave antal diagnoser, skyldes formentlig manglende viden hos lokale læger om den sjældne sygdom.

Dreng, Barn, Trist, Alene, Sidde, Ønsker At Være Alene